Το πορτραίτο προφίλ της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας στο εξώφυλλο
του Άστεος τον Δεκέμβριο του 1888 ήταν χαρακτικό προερχόμενο από πρόσφατη
φωτογραφία της βασιλόπαιδος. Κάτω από το όνομα της εικονιζόμενης μέσα σε
παρένθεση αναφέρεται ο φωτογράφος: Εκ φωτογραφίας Μαρτιμιανάκη.
Πρόκειται για τον Δημήτριο Ν. Μαρτιμιανάκη γνωστό και καλό φωτογράφο της
Αθήνας, ήδη από
τη δεκαετία του 1860. Εξώφυλλο του περιοδικού ΤΟ ΑΣΤΥ, τεύχος αριθ. 168, 11 Δεκεμβρίου 1888 |
λεπτομέρεια της παραπάνω εικόνας. Ο φωτογράφος Μαρτιμιανάκης έκανε τη φωτογραφία από την οποία προέρχεται το τυπωμένο πορτραίτο της Αλεξάνδρας. Κάτω η φωτογραφία του Μαρτιμιανάκη. |
Σελίδα του περιοδικού μόδας Petersons τ. Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1888. |
Ο Οκτώβριος του 1888 ήταν ένας μήνας γεμάτος εορτασμούς και σημαντικά γεγονότα για την Αθηναϊκή κοινωνία.
Η πρωτεύουσα έζησε πυρετώδεις ετοιμασίες για να γιορτασθούν τα 25χρονα της βασιλείας του Γεωργίου Α'. Παράλληλα, τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, έγιναν τα εγκαίνια του μεγάρου του Ζαππείου που κτίσθηκε με δαπάνες των εθνικών ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα. Ο Ευαγγέλης δεν έζησε να δει το Ζάππειο, όμως ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος ήταν παρών. Τότε έγινε και η έναρξη της Δ' Ολυμπιάδας της μεγάλης πανελλήνιας έκθεσης βιομηχανίας και τεχνών με 1400 εκθέτες. Είχαν περάσει 13 χρόνια από τα τελευταία Γ΄ Ολύμπια, του 1875. Ο Μαρτιμιανάκης πήρε ένα από τα 234 αργυρά μετάλλια που δόθηκαν στους εκθέτες της τέταρτης Ολυμπιάδας. Η απεικόνιση του μετάλλιου στο λογότυπό του επιτρέπει την terminus post quem χρονολόγηση των φωτογραφιών.
Άλλο σημαντικό γεγονός που απασχόλησε τον Τύπο τον Οκτώβριο του 1888 ήταν ο αρραβώνας του διαδόχου Κωνσταντίνου με τη Σοφία, αδερφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β'. Στη σκιά κάπως αυτών των λαμπρών γεγονότων έγιναν και οι αρραβώνες της Αλεξάνδρας με τον μέγα δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας.
Ο Μαρτιμιανάκης μετά το θάνατο της Αλεξάνδρας αφαίρεσε τον δούκα Παύλο από το λογότυπό του και στη θέση του έβαλε το γενικό "φωτογράφος της αυτοκρατορικής αυλής της Ρωσίας" . Άλλαξε και η διεύθυνση και έγινε Ερμού 49.
Ο Μαρτιμιανάκης πέθανε τον Δεκέμβριο του 1901.
Μετά το θάνατο του πατέρα της το φωτογραφείο ανέλαβε η πρωτότοκη κόρη Ερατώ, όπως δηλώνει σχετική διαφημιστική καταχώριση στο ΕΜΠΡΟΣ.
εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 22 Ιανουαρίου 1902 |
Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου