Εκ φωτογραφίας Μαρτιμιανάκη


Το πορτραίτο προφίλ της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας στο εξώφυλλο του Άστεος τον Δεκέμβριο του 1888 ήταν χαρακτικό προερχόμενο από πρόσφατη φωτογραφία της βασιλόπαιδος. Κάτω από το όνομα της εικονιζόμενης μέσα σε παρένθεση αναφέρεται ο φωτογράφος: Εκ φωτογραφίας Μαρτιμιανάκη.
Πρόκειται για τον Δημήτριο Ν. Μαρτιμιανάκη γνωστό και καλό φωτογράφο της Αθήνας, ήδη από τη δεκαετία του 1860.

Εξώφυλλο του περιοδικού ΤΟ ΑΣΤΥ, τεύχος αριθ. 168, 11 Δεκεμβρίου 1888

λεπτομέρεια της παραπάνω εικόνας. Ο φωτογράφος Μαρτιμιανάκης έκανε τη φωτογραφία από την οποία προέρχεται το τυπωμένο πορτραίτο της Αλεξάνδρας. Κάτω η φωτογραφία του Μαρτιμιανάκη.



Δημήτρης Μαρτιμιανάκης, Η πριγκίπισα Αλεξάνδρα, τριτότοκη κόρη του Γεωργίου του Α', σε ηλικία 18 ετών, την εποχή των αρραβώνων της με τον μεγάλο δούκα Παύλο της Ρωσίας. Αθήνα, Οκτώβριος 1888. ( ΦΑ 1Ε00.042)

Στο πορτραίτο της Αλεξάνδρας δεσπόζει το πομπώδες καπέλο που έρχεται σε αντίθεση με το λιτό του ενδύματος. Η νέα γυναίκα είναι ντυμένη σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας της εποχής και το πορτραίτο της θυμίζει την εικονογράφηση των περιοδικών μόδας εκείνης της χρονιάς.

Σελίδα του περιοδικού μόδας Petersons τ. Ιουλίου-Δεκεμβρίου 1888.

 Η λιθόγραφη πλάτη της φωτογραφίας πληροφορεί ότι ο Μαρτιμιανάκης είναι φωτογράφος του διαδόχου (Κωνσταντίνου) και του μεγάλου δούκα Παύλου. Η διεύθυνση του φωτογραφείου είναι Ερμού 107, ενώ υπάρχει και το αργυρό μετάλλιο που πήρε ο φωτογράφος για τη συμμετοχή του στα Δ' Ολύμπια, που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1888.


Ο Οκτώβριος του 1888 ήταν ένας μήνας γεμάτος εορτασμούς και σημαντικά γεγονότα για την Αθηναϊκή κοινωνία.
Η πρωτεύουσα έζησε πυρετώδεις ετοιμασίες για να γιορτασθούν τα 25χρονα της βασιλείας του Γεωργίου Α'. Παράλληλα, τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, έγιναν τα εγκαίνια του μεγάρου του Ζαππείου που κτίσθηκε με δαπάνες των εθνικών ευεργετών Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα. Ο Ευαγγέλης δεν έζησε να δει το Ζάππειο, όμως ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος ήταν παρών. Τότε έγινε και η έναρξη της Δ' Ολυμπιάδας της μεγάλης πανελλήνιας έκθεσης βιομηχανίας και τεχνών με 1400 εκθέτες. Είχαν περάσει 13 χρόνια από τα τελευταία Γ΄ Ολύμπια, του 1875. Ο Μαρτιμιανάκης πήρε ένα από τα 234 αργυρά μετάλλια που δόθηκαν στους εκθέτες της τέταρτης Ολυμπιάδας. Η απεικόνιση του μετάλλιου στο λογότυπό του επιτρέπει την terminus post quem χρονολόγηση των φωτογραφιών.
Άλλο σημαντικό γεγονός που απασχόλησε τον Τύπο τον Οκτώβριο του 1888 ήταν ο αρραβώνας του διαδόχου Κωνσταντίνου με τη Σοφία, αδερφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β'. Στη σκιά κάπως αυτών των λαμπρών γεγονότων έγιναν και οι αρραβώνες της Αλεξάνδρας με τον μέγα δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας.

Δημήτριος Ν. Μαρτιμηανάκης, Η πριγκίπισα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας και ο μέγας δούκας Παύλος Αλεξάντροβιτς Ρομανώφ, Αθήνα  Οκτώβριος 1888. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας τύπωμα μεγαλύτερου μεγέθους των τυποποιημένων διαστάσεων των φωτογραφιών. (23,5x15.2 εκ.) (ΦΑ 1Ε00.080)

 Η Αλεξάνδρα πέθανε το 1891 στη Ρωσία, σε ηλικία 21 ετών από επιπλοκή του δεύτερου τοκετού της. Οι φωτογραφίες του Μαρτιμιανάκη είναι μεταξύ των τελευταίων της πριγκίπισσας και μετέπειτα μεγάλης δούκισας. Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα και η ομώνυμη λεωφόρος στην Αθήνα πήραν το όνομα της άτυχης νέας.

Ο Μαρτιμιανάκης μετά το θάνατο της Αλεξάνδρας αφαίρεσε τον δούκα Παύλο από το λογότυπό του και στη θέση του έβαλε το γενικό "φωτογράφος της αυτοκρατορικής αυλής της Ρωσίας" . Άλλαξε και η διεύθυνση και έγινε Ερμού 49.

Ο Μαρτιμιανάκης πέθανε τον Δεκέμβριο του 1901.


Μετά το θάνατο του πατέρα της το φωτογραφείο ανέλαβε η πρωτότοκη κόρη Ερατώ, όπως δηλώνει σχετική διαφημιστική καταχώριση στο ΕΜΠΡΟΣ.

εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, 22 Ιανουαρίου 1902





Σημ. Με την παρούσα ανάρτηση συμπληρώνεται και διορθώνεται το λήμμα Μαρτιμιανάκης στο λεξικό των φωτογράφων που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΕΛΙΑ.

Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου 
 
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Σχόλια